Fogorvos, fogászat, fogászati rendelők, implantátum beültetés Budapesten!

Nicsak, nincs higany a tömésben!

fog

Amerikai kutatók vákuumtechnika segítségével higanymentes tömést fejlesztettek ki, mely sikeresen felválthatja az amalgámot. A fogzománc a szervezet legkeményebb anyaga, ugyanis szinte teljes egészében ásványi anyagból áll. Ellenben bármilyen kemény lehet, a zománcot megtámadhatják a baktériumok, melyek lyukakat hoznak létre, ami a fog megsemmisüléséhez vezethet. Emiatt a fogorvosok a keletkező lyukakat az elveszett zománcot helyettesítő anyaggal töltik ki. A leggyakoribb ilyen anyag a 19. században kifejlesztett amalgám. Az amalgám azért terjedt el, mert nagyon tartós, könnyű a használata, és olcsó. Hátránya, hogy sötét színe csúnya, valamint higanyt tartalmaz. Az amalgám higanytartalma komoly egészségi és környezetkárosító kérdéseket vet fel, bár az Amerikai Fogászati Társaság állásfoglalása szerint az amalgám nem jelent egészségi kockázatot. A fogorvosok ugyanakkor jobban szeretik fehér színű tömőanyagot, mely teljesen utánozza az eredeti fogzománcot, de többségük még mindig használ amalgámot. Az elmúlt években számos fogtömő anyagot fejlesztettek, azonban ezeknél gyakran lép fel zsugorodási, vagy tartóssági probléma.

Kent Coulter és a Délnyugati Kutatói Központban lévő munkacsoportja (San Antonio) a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet programján belül egy új anyagot fejlesztett ki, ami lecserélheti az amalgámot. Eredményeiket az Amerikai Vákuum Társaság éves találkozóján, San Joséban mutatták be. Az új, plasztik-szerű anyag cirkónium-kristály nanolemezkéket tartalmaz – ezt az anyagot használják a hamis drágakövek gyártásánál.

Coulter és munkatársai az új anyagból vákuum alatt hengert készítenek. Ezután a hengert behelyezik a lyukba, ami ultraibolya lámpával kezelve kitölti azt, és zsugorodás nélkül megkeményedik. Azonban az új anyag gyakorlati felhasználásig még éveket kell várni, ugyanis még ellenőrizni kell, hogy valóban olyan hatása van a lyukakra, mint azt a kutatók vélik.

Forrás: Medipress