Fogorvos, fogászat, fogászati rendelők, implantátum beültetés Budapesten!

Falus András: Az új influenza kórokozója sokkal veszélyesebb, mint eddig hittük

H1N1

Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését – hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.
Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva, Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. „Iszonyúan intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében” – mutatott rá az immunológus.

További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. „Őrületes a veszély” – hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok - tudatta az ÁNTSZ. E veszélyek fényében „elképesztő felelőtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelőtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég az immunrendszert erősíteni” – magyarázta Falus András. Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nők és fiatalok esetében. Előbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely „nagyon nem kedvez” a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet „túlreagálása” kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltő anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdőt, a májat.

Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. „Olyan mellékhatások fordulnak elő, mint a szezonális influenzaelleni védőoltásnál tapasztaltak, csak sokkal ritkábban jelentkeznek” – emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévő higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévő higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetből, vagyis semmiféle új veszély nincs. Falus András hozzáfűzte, hogy egyébként nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé. A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közre is tette az álláspontját.

„Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni” – összegezte Falus András.

Forrás: Medipress