Fogorvos, fogászat, fogászati rendelők, implantátum beültetés Budapesten!

Az aszpirin és a paracetamol csökkentheti a védőoltások hatékonyságát

Aszpirin

Az influenzaszezonban, a H1N1-fenyegetettség csúcsán a vakcinák iránti kereslet drasztikusan megnő. Bár ezektől a védőoltásoktól teljeskörű védelmet remélünk, a Missouri Egyetem kutatói bizonyították, hogy az olyan túlzott használatban lévő gyógyszerek, mint az aszpirin és a tylenol olyan enzimeket is gátolnak, melyek elősegítik a védőoltás működését.


„Az a személy, aki aszpirint, amit szív- és érrendszeri betegségekben használnak, vagy paracetamolt szed (Magyarországon a leggyakoribb ilyen gyógyszerek a Rubophen, a Coldrex, a Neocitran, a  Saridon és a Panadol) nagy eséllyel nem rendelkezik antitest-válasszal” – nyilatkozta Dr. Charles Brown, állatorvosi patobiológus docens, a Missouri Egyetem munkatársa.

„Ezek a gyógyszerek a COX-1 nevű enzim működését gátolják, melynek végeredménye a szervezet antitesttermelésének csökkenésében nyilvánul meg. Az antitestek pedig az immunológiai védelem kialakítását szolgálják.”

A széles körben használt COX-gátlók esetén, habár nem tudjuk pontosan, milyen mechanizmussal, számos mellékhatás ismert. A szóban forgó kutatás felfedezte, hogy a COX-2 és a COX-1 gátlása a vakcinák hatásfokát nagymértékben befolyásolja.

A Missouri Egyetem kutatói a gyulladás szabályozását tanulmányozták, hogy ez hogyan vezet betegséghez, valamint miként lehetne megelőzni. Korábbi eredményekkel szemben a gyulladás egy normális válasz, mely segít a fertőzések elleni védelemben. A nem-szteroid gyulladásgátlók ugyanakkor a gyulladás mérséklése mellett az antitest-választ is kikapcsolják, ami pedig szükséges lenne a kórokozók elleni harcban.

„Egyelőre még csak állatkísérletes modellben végeztünk vizsgálatokat, azonban a következő lépés az embereken végzett teszt lesz” – mondta Brown. – „Ha sikerül kimutatni, hogy a COX-1 gátlószerek akadályozzák a vakcinációt, akkor jobb, ha lemondunk az olyan szerekről, mint az aszpirin, a tylenol és az ibuprofen az oltás előtti és azt követő néhány hétben.


Forrás: Medipress